اگر به دنبال روشی برای حذف موهای زائد خود می گردید، بهتر است تمام انتخابهای موجود را بررسی کرده و سپس بهترین روشی که نسبت به شرایط شما مناسب است را انتخاب کنید. اما حتی زمانیکه تحقیقاتتان را به طور کامل انجام می دهید و مطمئن می شوید که حذف موهای زائد با لیزر بهترین گزینه برای شماست؛ احتمالا وجود دستگاههای لیزر متعدد با برندها و نامهای گوناگون شما را سردرگم می کند. اگر برای تصمیم گیری در مورد انتخاب نوع لیزر هنوز دچار تردید هستید؛ مطالعه مطالب زیر می تواند راهنمای خوبی برای شما باشد.
روشهای مختلف حذف موهای زائد
• بند انداختن: این روش برای سطوح کوچک روی سطح بدن مخصوصا روی صورت مناسب است اما مدت زمان رویش مجدد مو با این روش بین 2 تا 3 هفته است.
• کرم موبر: کرم های موبر می توانند مویی را که روی سطح پوست شما قرار دارد در خود حل کنند بنابراین پس از چند روز این موها مجددا رشد پیدا می کنند. علاوه بر آن این کرمها معمولا در اکثر پوست ها ایجاد حساسیت می کنند.
• وکس یا موم: حذف موهای زائد با استفاده از وکس، دوام بیشتری از تیغ زدن یا کرم موبر دارد و ممکن است چند هفته طول بکشد تا موها مجددا رشد پیدا کنند. اما به هرحال این روش نیز دائمی نیست و امکان بروز حساسیت و جوش های پوستی را بسیار بالا می برد.
• الکترولیزیز: الکترولیزیز یکی از روشهای حذف دائمی موهای زائد بدن یا صورت است. در این روش با استفاده از یک پروب، جریان الکتریکی به فولیکول هر مو ارسال می شود تا آن را از بین ببرد سپس آن مو به راحتی با موچین کنده می شوند. چون الکترولیزیز باید روی تک تک موها انجام شود، این روش بسیار زمانبر است و معمولا نمی توان از این روش برای نواحی وسیع بدن استفاده کرد.
• لیزر: همانطور که اشاره شد؛ لیزر یک روش حذف دائمی موهای زائد بدن است. با استفاده از لیزر مو، بدون ایجاد حساسیت های پوستی مانند کرم موبر و بدون نیاز به صرف وقت زیاد مثل روش الکترولیزیز می توانید طی چند جلسه به طور کامل از شر موهای زائد خود خلاص شوید. چون در روش لیزر مو، ریشه موها با جذب انرژی و ایجاد حرارت توسط ملانین سوزانده می شوند؛ امکان رشد مجدد آنها وجود ندارد. حالا می توانید خودتان به این موضوع فکر کنید که استفاده از لیزر مو فقط برای چند جلسه چقدر می تواند موجب صرفه جویی در زمان و هزینه ای شود که مجبورید در طول زندگی خود صرف روشهای دیگر حذف مو مانند کرم موبر، تیغ زدن یا موم انداختن کنید.
چرا لیزر موهای زائد
لیزر موهای زائد علاوه بر اینکه یک تکنیک ایمن و موثر، برای حذف موهای زائد به طور کامل و دائم است؛ می تواند پوستی نرم و لطیف را نیز برای شما به ارمغان آورد. لیزر مو نسبت به روشهای دیگر مانند موم انداختن، درد بسیار کمتری دارد و نتیجه آن نیز بسیار مطلوب تر است.
در صورتیکه لیزر مو با بهره گیری از تکنیک های پیشرفته و توسط متخصص آن انجام گیرد؛ در کوتاهترین زمان ممکن نتیجه ای کاملا رضایتبخش از لحاظ زیبایی و راحتی برای تمام بیماران خواهد داشت. دیگر، زمان استفاده از کرم های موبر حساسیت زا و موم های درد آور به پایان رسیده است؛ فقط کافی است چند جلسه به دستگاههای لیزر کندلا (الکس و یَگ) اعتماد کنید و برای همیشه با موهای زائد خود خداحافظی کنید.
مزایای لیزر موهای زائد با لیزر کندلا (الکس و یَگ)
• دقت: لیزر کندلا (الکس و یَگ) می تواند با دقت بسیار بالا موهای تیره و ضخیم را تشخیص داده و ریشه آنها را از بین ببرد.
• سرعت: سرعت تشخیص لیزر الکس کندلا در حد چند میلی ثانیه است و در این زمان کوتاه می تواند چندین ریشه مو را بسوزاند بنابراین استفاده از آن در نواحی وسیعی از سطح بدن تنها نیاز به صرف وقتی حدود چند دقیقه دارد.
• نازک تر و کمرنگ تر شدن: پس از هر بار استفاده از لیزر الکس کندلا، موهای جدیدی که رشد می کنند به وضوح نسبت به موی اولیه نازک تر و کمرنگ تر می شوند.
• کارایی: اکثر افراد پس از 3 تا 8 جلسه استفاده از لیزر الکس کندلا به طور کامل و دائم موهای زائد خود را از دست می دهند.
• ایمن بودن: لیزر (الکس و یَگ) موهای زائد با هدف حذف دائم موها توسط FDA تایید شده و پیش از 20 سال است که در آمریکا مورد استفاده قرار گرفته است و درحال حاضر یکی از پرطرفدارترین درمانهای زیبایی است که در این کشور انجام می گیرد.
• کاربرد گسترده: از لیزر مو الکس کندلا می توان برای حذف مو در هرناحیه ای از بدن در زنان و مردان استفاده کرد. دستگاه لیزر کندلا بیشتر برای حذف موهای زائد صورت، گونه، چانه، بازوها، سینه، شکم، پاها، کمر، بیکینی، و کمر به کار می رود.
• صرفه جویی در زمان و هزینه: از زمانی که دوره درمانی خود را با لیزر موهای زائد تکمیل می کنید، در تمام زمان و هزینه ای که باید برای برداشتن موهای خود به روش های دیگر مانند موم انداختن، شیو کردن و غیره صرف می کردید؛ صرفه جویی می کنید.
• امکان شیو کردن بین جلسات: در فاصله بین دو جلسه لیزر که باید به موها اجازه دهید تا رشد کنند؛ می توانید در صورت نیاز هر روز نواحی مختلف بدنتان را شیو کنید و خودتان می بینید موهایی که پس از هر جلسه رشد می کنند؛ نازک تر و روشن تر می شوند و حتی شیو کردن آنها نیز بسیار راحت تر است.
• حذف موهای زیر پوستی: پس از اینکه دوره لیزر موی خود را تکمیل کردید؛ دیگر نیازی نیست که نگران درد ناشی از برگشت مو به داخل پوست یا موهای زیر پوستی باشید. علاوه براینکه لیزر کندلا (الکس و یَگ) می تواند تمام موهای زیرپوستی موجود را به طور کامل از بین ببرد، احتمال رشد مجدد موهای زیرپوستی را پس از اتمام هر جلسه لیزر کاهش می دهد.
• درد کم: لیزر موهای زائد با الکس کندلا درد بسیار کمتری نسبت به موم انداختن دارد. معمولا بیماران درد ناشی از لیزر را به داشتن احساس وارد شدن ضربه به پوست از یک کش لاستیکی تشبیه می کنند و تقریبا تمام آنها به این نکته اشاره دارند که درد لیزر هرجلسه کمتر از جلسه قبل است.
هدف از لیزر موهای زائد
لیزر موهای زائد در اصل با این هدف طراحی شده که موی زائد قسمت های مختلف بدن را به طور کامل و دائم از بین ببرد. موی زائد همواره یکی از مشکلات معمول زنان و مردان بوده است که با روشهایی مانند تراشیدن، موم و بند انداختن تنها برای مدت کوتاه و در یک ناحیه محدود از سطح بدن از بین می روند. اما روش حذف موهای زائد با لیزر می تواند به طور دائم موهای زائد هر سطحی از بدن را از بین ببرد. رسیدن به نتیجه مطلوب در افرادی با پوست های سفید یا سبزه تفاوتی ندارد البته نتیجه حذف مو با لیزر برای موهای زمخت بسیار بهتر از موهای نازک است.
مراحل انجام لیزر موهای زائد
به منظور انجام لیزر موهای زائد، ابتدا موی سطح پوست مورد نظر کاملا تراشیده شده و تمیز می شود، سپس یک کرم بی حس کننده روی پوست آن ناحیه مالیده می شود. سپس با لیزر، اشعه ای با نور کاملا متمرکز روی آن ناحیه تابانده شده که توسط رنگدانه های موجود در فولیکولهای مو جذب شده و فولیکول اطراف آن را تخریب می کند.
این مرحله ممکن است فرد را کمی ناراحت کند اما معمولا خیلی دردناک نیست. مدت زمان تاباندن لیزر با توجه به سطح معین شده ممکن است از چند دقیقه تا چند ساعت زمان ببرد. قرمزی و تورمی که پس از لیزر در ناحیه ظاهر می شود اغلب پس از مدت کوتاهی از بین می رود و اکثر افراد بلافاصله پس از اتمام مراحل لیزر موهای زائد، فعالیت های عادی خود را از سر می گیرند.
دستگاه مورد استفاده برای لیزر موهای زائد
• دستگاه لیزر
لیزر مخفف عبارت "تقویت نور به روش گسیل القایی تابش" است. لیزر زمانی بوجود می آید که الکترونهای موجود در اتم مواد خاصی مانند کریستال، انرژی را از جریان الکتریکی جذب کرده و تحریک می شوند. سپس این انرژی به جای پراکنده شدن مانند نور چراغ قوه، در یک شعاع باریک نور متمرکز می شود که کاربردهای فراوانی هم از لحاظ پزشکی و هم صنعتی دارد.
• سابقه استفاده از لیزر برای حذف موهای زائد
سابقه استفاده از لیزر موهای زائد به حدود سال 1960 می رسد که برای اولین بار تئودور میمن توانست دستگاه لیزر حذف موی زائد را با استفاده از میله Ruby با پوشش نقره ابداع کند. اما استفاده گسترده و تجاری از این دستگاهها تقریبا به بیش از 20 سال پیش و حدود سالهای 1995 برمی گردد.
• تفاوت لیزر با IPL
دستگاههای IPL شبیه لامپ، طیف گسترده ای از طول موجهای نور پالسی را ایجاد می کنند، بنابراین چون تنها بخشی از این طول موجها روی مو تاثیر گذار است، بازدهی آنها نسبت به دستگاه لیزر که فقط یک طول موج خاص از نور را که به طور کامل توسط مو جذب می شود؛ تولید می کنند؛ کمتر است. تعداد جلسات مورد نیاز برای حذف موی زائد توسط IPL بیشتر از لیزر بوده و امکان ایجاد سوختگی با دستگاههای IPL نیز بسیار بیشتر از لیزر است.
• دستگاه لیزر کندلا (الکس و یَگ)
لیزر الکسانداریت اولین بار توسط شرکت AlliedSignal به عنوان یکی از پیشرفته ترین و باکیفیت ترین دستگاههای لیزر به منظور استفاده در مراکز دولتی و ارتش تولید شد. اما به تدریج کاربرد این دستگاه (با طول موج 755 نانومتر) در حذف موهای زائد، توجه زیادی را به خود جلب کرد. در حال حاضر شرکت کندلا Candela با تولید دستگاههای لیزر متنوع در فرکانس های مختلف، کاربرد دستگاههای لیزر را برای حذف موهای زائد توسعه داده است.
دستگاههای لیزر کندلا با نام تجاری جنتل پرو (Gentle Pro) در سه مدل زیر با طول موجهای مختلف به بازار عرضه شده اند که بهترین کارایی را در حذف موهای زائد دارند:
نوع
لیزر |
طول
موج |
کاربرد |
لیزر کندلا الکساندرایت یا جنتل لیز پرو |
755
نانومتر |
ایمن و
اثر بخش برای پوست های روشن (از 1 تا 3 در مقیاس فیتزپاتریک) |
لیزر کندلا جنتل YAG پرو |
1064 نانومتر |
ایمن و
اثر بخش برای پوست های تیره (از 4 تا 7 در مقیاس فیتزپاتریک) |
لیزر کندلا جنتل مکس پرو |
755 نانومتر |
قابلیت
تنظیم طول موج به منظور اثربخشی روی تمامی انواع پوست ها |
• عملکرد لیزر کندلا (الکس و یَگ)
اکثر لیزرها برمبنای اصل فوتوترمولیزیز عمل می کنند تا بتوانند نوری با طول موج مناسب که دارای انرژی اپتیکال است را بتابانند. براساس این اصل یک پالس از انرژی لیزر در زمان مشخص و دقیق از پوست عبور می کند و توسط آن جذب شده و در فولیکول مو به انرژی تبدیل می شود. اشعه لیزر با طول موجهای مشخص، با ساتع کردن انرژی اپتیکال بعد از اینکه توسط هدف (ریشه مو، واریس یا خال) جذب شد و وقتی رنگ به آن اضافه شد؛ انرژی حرارتی تولید می کند. این حرارت ایجاد شده، به هدف مورد نظر و بافت اطراف آن آسیب جزئی وارد کرده و آن را از بین می برد. درنتیجه با ایجاد دمایی حدود 80 تا 90 درجه سانتی گراد، آسیب غیرقابل بازگشتی به هدف وارد می شود.
لیزرهایی که طول موجهای کوتاهتری دارند مثل لیزر کندلا الکساندرایت GentleLase Pro بیشتر جذب ملانین می شوند، بنابراین می توانند تاثیر بهتری روی موهای نازکتر بگذارند. البته این جذب بیشتر توسط ملانین پوست، ریسک تاول زدن را نیز بالا می برد.
اما لیزرهایی که طول موجهای بلندتری دارند مثل لیزر کندلاPro YAG Gentle برای پوست های تیره تر مناسبند چون می تواند از ملانین اپیدرمیز عبور کرده و جذب ملانین مو شود. اما چون توسط ملانین کمتری جذب می شود؛ حذف کامل موها با آن نیاز به تعداد جلسات بیشتری دارد.
تعداد جلسات مورد نیاز برای لیزر موهای زائد
اکثرا حذف موهای زائد با لیزر به حدود 4 تا 6 جلسه برای هر ناحیه نیاز دارد که معمولا به صورت تکرار ماهیانه جلسات انجام می گیرد.
موها در یک ناحیه از بدن در مراحل رشد متفاوتی قرار دارند و لیزر فقط روی موهایی که کاملا رشد کردند (آناژن ها) تاثیر گذار است درصورتیکه روی موهایی که هنوز درنیامده اند (تلوژن) و موهایی که فعلا رشدشان متوقف شده (کاتاژن ها) تاثیری ندارند. بنابراین لیزر طی جلسات متعددی باید در ناحیه تابانده شود تا موهایی که تحت تاثیر قرار نگرفته اند نیز از بین بروند. فاصله زمانی بین هر دو جلسه معمولا حدود 4 تا 8 هفته است.
تعداد جلسات مورد نیاز برای لیزر موهای زائد هر ناحیه به عوامل مختلفی مثل رنگ، ضخامت، ناحیه مورد نظر و فاز انتخابی دستگاه لیزر بستگی دارد و به همین علت نمی توان در شروع، تعداد جلسات را دقیقا معین کرد.
معمولا یک جلسه کنترلی نیز برای انجام لیزر روی ناحیه هایی که در جلسات اصلی جا گذاشته شده حین لیزر موهای زائد قسمتهای وسیع مانند کمر، سینه و پاها درنظر گرفته می شود که حدود 15 تا 20 روز پس از لیزر اصلی درصورت نیاز انجام می گیرد. توجه به این نکته مهم است که جلسه کنترلی نباید پس از 15 الی 20 روز بعد از انجام لیزر اصلی انجام گیرد چون به فرایند اصلی آسیب رسانده و اثربخشی آن را کاهش می دهد.
درصورتیکه می خواهید بهترین نتیجه را از لیزر کردن بگیرید بهتر است جلسات را به طور منظم هر 4 تا 8 هفته یکبار تکرار کنید اما درصورتیکه بین جلسات فاصله بیشتری انداختید به این معنا نیست که کل فرایند دچار مشکل شده است بلکه می توانید هر زمانی آن را ادامه دهید.
نواحی قابل درمان با لیزر کندلا
لیزرهای کندلا که به منظور حذف موهای زائد طراحی شده اند را می توان تقریبا در تمامی نواحی بدن مورد استفاده قرار داد. برخی از دستگاههای لیزر مو برای حذف موهای نواحی وسیعتر بدن مناسبترند. بیشترین نواحی که توسط لیزر مو درمان می شوند؛ عبارتند از:
- کمر
- ناحیه بیکینی
- سینه
- صورت، مخصوصا پشت لب و چانه
- گردن
- شانه ها
- زیربغل
- پاها
- شکم
لیزر کل بدن نیز انتخاب دیگری است که درخواست بسیاری دارد و برای زنان شامل سینه، شکم، کل کمر و باسن، بازوها، زیربغل، کل پا و ناحیه بیکینی و برای مردان شامل سینه، شکم، کل کمر، شانه ها و بازو می شود.
احتیاط های لازم پیش از لیزر مو
پیش از جلسات حذف موهای زائد با لیزر به هیچوجه بند نیندازید و وکس نکنید. استفاده از کرم موبر نیز اصلا توصیه نمی شود. چون اشعه لیزر روی ریشه موهای شما اثر می گذارد و اگر با بند انداختن، وکس کردن یا استفاده از کرم موبر آن را از بین ببرید باید 4 تا 6 هفته منتظر بمانید تا ریشه موها مجددا رشد کند. بهتر است ناحیه مورد نظر را 12 تا 14 ساعت قبل از جلسه لیزر شیو کنید. از قرار گرفتن در معرض آفتاب خودداری کنید. هر گونه آرایش یا کرمی را از روی ناحیه ای که می خواهید لیزر کنید، پاک کنید.
لیزر کندلا را می توان برای افراد بزرگتر از 15 سال که موهای تیره ای دارند؛ به کار برد. توصیه می شود که افراد کوچکتر از 15 سال، زنان باردار زیر سه ماه، بیمارانی که سرطان پوست دارند، افرادی که به علت بیماری که دارند پوستشان حاوی کلاژن است یا به دلیل بیماری رنگ پوستشان تغییر کرده و افرادی که در حال درمان آکنه هستند؛ از لیزر مو استفاده نکنند. افرادی که تبخال دارند یا به بیماری عفونت پوستی مبتلا هستند نیز نباید این روش را به کار ببرند.
اکثر دستگاههای لیزری را نمی توان بر روی پوست برنزه شده استفاده کرد و فرد باید منتظر بماند تا پوست به رنگ اولیه خود برگردد. چون پوست های تیره نسبت به لیزر کردن حساسترند بهتر است از برنزه کردن پیش از آن خودداری کنید. اگر رنگ موها بسیار روشن باشد طوریکه رنگدانه های ناچیزی داشته باشد؛ لیزر نمی تواند روی آنها تاثیرگذار باشد. بنابراین لیزر روی موهای سفید، جوگندمی، قرمز و بور اثری ندارد.
طبق برخی تحقیقات انجام گرفته، خوردن قرص های مکمل و ویتامین مانند بیوتین موجب رشد سریعتر و بیشتر موهای صورت می شود و به همین علت ممکن است در نتیجه لیزر مو تاثیر منفی بگذارد درحالیکه در برخی مطالعات دیگر اثر نامطلوبی از مصرف این قرص ها روی لیزر مو مشاهده نشده است. در هر صورت بهتر است پیش از اقدام به حذف موهای زائد توسط لیزر، با پزشک پوست و مو در خصوص قرص ها و مکمل هایی که مصرف می کنید، مشورت کنید.
درصورتیکه درناحیه ای از پوست که می خواهید عمل لیزر انجام دهید، بوتاکس کرده اید بهتر است 14 روز صبر کنید. همچنین درنظر داشته باشد که آنتی بیوتیک ها می توانند حساسیت به نور ایجاد کنند بنابراین در صورتیکه برای مدتی طولانی درحال مصرف آنتی بیوتیک بوده اید، بهتر است پیش از اقدام به لیزر با موهای زائد با پزشک پوست و مو مشورت کنید.
مراقبت های بعد از لیزر مو
بهتر است بعد از لیزر مو از لباسهای نخی و گشاد استفاده کنید و از لمس کردن پوستتان در نواحی لیزر شده خودداری نمایید. تنها می توانید کرم های حاوی 100% آلوئه ورا را در نواحی لیزر شده پوست خود بمالید. از رفتن به باشگاه ورزشی، سونای بخار یا خشک، جکوزی و استخر خوددرای کنید. هنگام دوش گرفتن، آب را زیاد داغ نکنید. از هرگونه فعالیت شدید فیزیکی خودداری کنید.
ایجاد تورم و قرمزی پوست پس از انجام لیزر کاملا طبیعی است و پس از مدتی خودبخود از بین می رود اما در موارد بسیار نادری فرد دچار سوختگی های خفیف یا تاول می شود. در اینصورت بهتر است در آن ناحیه از کیسه یخ استفاده کنید و در صورتیکه درد دارید نیز می توانید قرص مسکن مصرف کنید. در برخی موارد پزشک به شما توصیه می کند که از کرم های آنتی بیوتیک استفاده کنید.
پزشک متخصص لیزر مو
انجام لیزر در بیشتر سالن های آرایشی توسط افراد معمولی کاملا متداول است اما بهتر است بدانید که لیزر موهای زائد باید توسط شخصی که در این زمینه آموزش دیده و مدرک معتبری دارد انجام شود. به همین علت توصیه می شود که لیزر موهای زائد توسط پزشکان پوست و مو در مطب آنها انجام گیرد.
همچنین توصیه می شود پیش از اقدام به لیزر مو با پزشک پوست و مو مشورت کنید تا با توجه به نوع پوست و رنگ موی شما، بهترین انتخاب ممکن برای حذف موهای زائد و نوع دستگاه لیزر را به شما پیشنهاد دهد.
ریسک و عوارض لیزر موهای زائد
در صورتیکه لیزر موهای زائد توسط شخص مجربی انجام گیرد؛ یک فرایند کاملا ایمن است. اما احتمال بروز عوارضی مانند تیره تر شدن یا روشن تر شدن پوست در ناحیه لیزر شده نسبت به نواحی دیگر یا سوختن و تاول زدن پوست لیزر شده نیز وجود دارد. در موارد بسیار اندکی نیز ایجاد آکنه، عفونت و رد سوختگی نیز گزارش شده است.
تابحال هیچ مدرکی دال بر اینکه لیزرموهای زائد حتی در نواحی خاصی مانند شکم یا ناحیه تناسلی منجر به نازایی شود، گزارش نشده است. چون لیزر تنها روی پوست اثر گذار است و اشعه آن به اعضای داخلی بدن آسیبی نمی رساند.
بسته به اینکه چه نوع لیزری را به کار برده اید؛ احتمال تیره تر شدن لک های روی پوست وجود دارد که می تواند مربوط به عوارض ناشی از لیزر مو باشد اما معمولا طی چند جلسه تکمیلی می توان این لک ها را کمرنگ کرد یا به طور کامل از بین برد.
تضمین عملکرد و ایمن بودن لیزر کندلا
اینکه کاربرد دستگاه لیزر کندلا در کاربردهای درمانی 100% تضمین شده باشد نمی تواند واقعی باشد. ساختار ژنتیکی و هورمونی هر فرد، رنگ پوست و نحوه اثرگذاری لیزر روی پوست روی نتیجه لیزر موهای زائد تاثیر بسزایی دارد. اما پزشکان متخصص در این زمینه می توانند اطلاعات کاملی در مورد احتمال بروز علائم نامطلوب پس از انجام لیزر به شما بدهند. از زمانی که اولین لیزرها حدود سال 1985 ساخته شدند کاربرد آنها در سطوح درمانی مختلف مانند دندانپزشکی، چشم پزشکی، جراحی پلاستیک و زیبایی کاملا قابل قبول بوده است. قدمت سیستم های لیزری که با هدف حذف موهای زائد مورد استفاده قرار می گیرند نیز به بیش از 15 سال می رسد و با توجه به پیشرفت تکنولوژی، کاربرد این لیزرها کاملا ایمن بوده است.
تابحال نشانه ای از ایجاد سرطان یا بیماریهای دیگر در افرادی که از لیزرهای حذف موی زائد کندلا استفاده کرده اند دیده نشده است. همچنین تحقیقات نشان داده اند که لیزرهای کندلا اثر یونی یا تاثیر منفی روی سلامتی فرد یا بافت های زنده ندارند. به همین علت است که استفاده از لیزر کندلا کاملا مورد تایید FDA است.